Eén op de vijf werknemers kampt met burn-outklachten, zo blijkt uit onderzoek van het instituut TNO. Dit leidt tot 11 miljoen verzuimdagen per jaar van werknemers door werkstress en werkdruk.

Tijdens de OVAL Week van de Werkstress, die plaatsvindt van 13 t/m 17 november, heeft TNO de resultaten van hun onderzoek bekend gemaakt.

OVAL Week van de Werkstress: pleidooi voor actie

Elwin Wolters, directeur van OVAL deed een pleidooi aan werkgevers, werknemers en politici om meer te doen om werkstress en burn-out te voorkomen. “Deze cijfers zijn zeer zorgwekkend. Het aantal mensen met burn-outklachten is hoger dan ooit.” Hij waarschuwde: “Als we nu niets doen, kan in 2030 een derde van alle werknemers ziek thuis zitten met een burn-out.”

Werknemers schrijven ziekteverzuim toe aan te hoge werkdruk

Het percentage werknemers met burn-outklachten is gestegen tot 20 procent, waardoor het aantal ziektedagen ook stijgt. De hoogste percentages stressgerelateerd ziekteverzuim komen voor bij de overheid, in de gezondheidszorg en in het onderwijs.

Impact van burn-outklachten groot

Ongeveer 30 procent van de werknemers schrijft het ziekteverzuim toe aan een te hoge werkdruk. De impact van dit verzuim is groot: een werknemer zit ziek thuis, collega’s krijgen te maken met extra werkdruk en werkgevers maken hoge kosten, gemiddeld 315 euro per dag per werknemer.